Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzeti radikalizmus Európában
  2007-02-25 19:17:53, vasárnap
 
  Nemzeti radikalizmus Európában - Lengyelország
cs, 2007-02-22 16:01

Új rovatunkban nem fogjuk elkerülni a kényesebb, szomszédos államokat sem, elsőként azonban egy könnyebb, kellemes feladatot választottunk: lengyel barátaink bemutatását. Itt egy élő példa arra, hogy a Fidesztől jobbra keresendő nemzeti radikalizmus akár önmagában is kormányt alakíthat.

2001-ben még a baloldal nyerte a lengyel választásokat, méghozzá elsöprő többséggel. Az a Leszek Miller lett a miniszterelnök, aki 1969-től tagja volt a szovjeteket kiszolgáló, lengyel kommunista pártnak. A második helyet a Polgári Platform elnevezésű liberális-konzervatív párt szerezte meg, melyet a Fidesz testvérpártjának tekinthetünk (szintén az Európai Néppárt tagja). Az Önvédelem nevű, erősen nacionalista agrárpárt nagyjából a '90-es évek magyarországi kisgazdapártjának felelt meg támogatottságban (10%). Negyedik a szintén nacionalista Jog és Igazságosság, ötödik a Lengyel Parasztpárt lett, és hatodikként bejutott a Szejmbe (a lengyel törvényhozás alsóháza) a Lengyel Családok Ligája nevű, erősen katolikus, nemzeti párt is.

Az embereknek azonban igen-igen elegük lett a posztkommunisták ténykedéseiből, így a 2005-ös választásokon a baloldal mindössze a szavazatok 11,3%-át kapta, amivel csak a negyedik erő lehetett a Szejmben. A baloldal kárára azonban nem a Polgári Platform erősödött meg, hanem egy nemzetibb beállítottságú párt, a Jog és Igazságosság. A 2001-es választásokon 9,5%-ot szerző nacionalista-konzervatív párt kis híján megháromszorozta támogatottságát, s 27%-kal a legnagyobb erővé tudott válni. Egyedül alakította meg kisebbségi kormányát, mivel nem volt hajlandó összeállni a választásokon ismét csak második polgári párttal. 1%-kal növelte támogatottságát az Önvédelem, és megtartotta szavazóit a Lengyel Családok Ligája. Utóbbi két párttal aztán kormánykoalíciót alkotott, amelynek így már többsége volt a törvényhozásban. Az alsóház tagja maradhatott a parasztpárt is, bár igaz, szavazói egyötödét elvesztette.

Jog és Igazságosság
(Prawo i Sprawiedliwo¶ć, PiS)

A miniszterelnököt (Jarosław Kaczyńsky) és államfőt (Lech Kaczyńsky) adó párt legfőbb mondanivalói közé tartozott, hogy a kommunista ügynökök neveit nyilvánosságra hozzák (később őket egyébként a politikától is eltiltották). Nagy hangsúlyt kapott a korrupció felszámolása is, melyben már egy év alatt jelentős eredményeket tudhat maga mögött a lengyel kormány, köszönhetően egy korrupcióellenes iroda felállításának. A párt gazdasági programjában szerepel az adórendszer reformja, melyet az eddigi három kulcs helyett kétkulcsos személyi jövedelemadóra, valamint az általános forgalmi adóra való áttérés jelent. Természetesen a többgyermekes családok a gyermekek számától függően adókedvezményt kapnak, így segítve elő a népességfogyás mértékének csökkenését, esetleg megállítását. A PiS támogatja Lengyelország EU-tagságát - előnyös feltételekkel. Támogatta Lengyelország katonai részvételét Irakban, a választások után kijelentették: 12 hónapig még maradnak a lengyel katonák Irakban.

A Jog és Igazságosság szembehelyezkedik az eutanázia legalizálásával, az abortusszal, a homoszexuálisok házasságával és a könnyű drogok engedélyezésével. A tavalyi évben például Lech Kaczyńsky államelnök nem engedélyezte a homokosok felvonulását Varsóban. A parádét végül megtartották, ám egy, a Lengyel Családok Ligájához köthető szervezet aktivistái tojásokkal, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a magamutogató deviánsokat. Jarosław Kaczyńsky kijelentette, homoszexuálisok nem lehetnek tanárok, ám üldözni nem fogják a saját neméhez vonzódó lengyeleket. Külföldön - nem túl meglepő módon - rendszeresen kritizálták a PiS rendteremtő programját. Az Európai Bizottság kilátásba helyezte, hogy Lengyelország elvesztheti szavazati jogát az EU-ban, amennyiben Kaczyńsky elnök ellenzi a homoszexuálisok jogait, és be akarja illeszteni a lengyel jogrendbe a halálbüntetést.

Lengyel Köztársaság Önvédelme
(Samoobrona Rzeczypospolitej Polskiej, SRP)

A PiS-nél is radikálisabb elképzelésekkel lép fel a röviden csak Önvédelem (Samoobrona) elnevezésű, agrárjellegű párt. A szervezet állami tőkésítésű mezőgazdaságot szeretne, növelné a kormányzat szerepét a szociális juttatásokban, visszafizetné a külföldi adósságokat, és bevezetné a tranzakciós adót. Rossz szemmel néz a külföldi befektetőkre. A 2003. évi EU-csatlakozásról szóló népszavazáson szíve szerint a Nem-re buzdított volna, amivel vesztes oldalra került volna az EU-szkeptikus, izolacionalista (bezárkózó külpolitikát folytató) párt. Ezt elkerülendő, plakátjaikra ,,A döntés tiéd" szlogent írták.

Lengyel Családok Ligája
(Liga Polskich Rodzin, LPR)

A jelenlegi lengyel kormánykoalíció harmadik tagja egy szintén meglehetősen markáns elképzelésekkel bíró párt. Keresztényszociális értékrendjéhez egy baloldali gazdaságpolitikát társít, szociális jelzőjének megfelelően. Emellett szintén izolacionalista, sok kérdésben konzervatív nézőpontjához pedig jól társul a katolikus-szociális tanítás, melyet szintén felvállal. Ellenzi a külföldiek földhöz jutását, s a PiS-hez hasonlóan a drogok legalizálását, az abortuszt, az eutanáziát és a homoszexuálisok házasságát. Támogatja a halálbüntetés visszaállítását, fontosnak tartja a mindenki számára elérhető egészségügyi gondoskodást és közoktatást, hazahozná a katonákat Irakból. A kommunista titkosrendőrség tagjainak nyilvánosságra hozatala mellett alapvetőnek véli azok kizárását a közéletből. Az LPR külön kiemeli a lengyel szuverenitás megőrzését. Sokan szavaznak azért rájuk, mert csalódtak az 1989-es rendszerváltoztatásban, bár a posztkommunista PSL és az Önvédelem is a marginális szavazók felé fordult. A párt kifejezetten EU-ellenes, egyedüli pártként ellenezte az ország EU-csatlakozását. Az LPR ennek ellenére részt vett az EP-választásokon, ahol 15,9%-kal a második legjobb eredményt érte el, s 10 mandátummal szaporította az EU-ellenesek számát az Európai Parlamentben.

Dúró József
(A cikk a Magyar Mérce februári számában jelent meg)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rzeczypospolitej, korrupcióellenes, testvérpártjának, kormánykoalíciót, támogatottságban, posztkommunisták, megháromszorozta, miniszterelnököt, engedélyezésével, homoszexuálisok, titkosrendőrség, támogatottságát, törvényhozásban, visszaállítását, legalizálásával, elképzelésekkel, kormánykoalíció, izolacionalista, posztkommunista, nyilvánosságra, felállításának, jövedelemadóra, beállítottságú, adókedvezményt, ténykedéseiből, miniszterelnök, népességfogyás, mezőgazdaságot, értékrendjéhez, csatlakozásról, halálbüntetést, juttatásokban, választásokon, csatlakozását, magyarországi, népszavazáson, baloldal nyerte, lengyel választásokat, szovjeteket kiszolgáló, második helyet, szintén nacionalista, lengyel törvényhozás, embereknek azonban, posztkommunisták ténykedéseiből, 2005-ös választásokon, baloldal mindössze, baloldal kárára, nemzetibb beállítottságú, 2001-es választásokon, legnagyobb erővé, választásokon ismét, alsóház tagja, Leszek Miller, Polgári Platform, Európai Néppárt, Lengyel Parasztpárt, Lengyel Családok Ligája, Jarosław Kaczyńsky, Lech Kaczyńsky, Lengyelország EU-tagságát, Támogatta Lengyelország, Lengyel Családok Ligájához, Európai Bizottság, Lengyel Köztársaság Önvédelme, Samoobrona Rzeczypospolitej Polskiej, Liga Polskich Rodzin, Európai Parlamentben, Dúró József, Magyar Mérce,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  A sors  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fekete István - Akác  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Minden harmadik...  Png lepke  Erdőn  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A boldog családok mind hasonló...  Lóhere  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A Megváltó szolgálatában  Szabolcska Mihály – Ákác...  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Őrizkednünk kell...  Png kutya  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Ágai Ágnes – Csendélet  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Reggel van  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem tiéd  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Még csak most kezdődik a nap  Fekete István - Akác  Szép álmokat!  Irgalom és ítélet  Png virág  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png ház  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png lepke  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png lepke 
Bejegyzés Címkék
baloldal nyerte, lengyel választásokat, szovjeteket kiszolgáló, második helyet, szintén nacionalista, lengyel törvényhozás, embereknek azonban, posztkommunisták ténykedéseiből, 2005-ös választásokon, baloldal mindössze, baloldal kárára, nemzetibb beállítottságú, 2001-es választásokon, legnagyobb erővé, választásokon ismét, alsóház tagja, kommunista ügynökök, korrupció felszámolása, lengyel kormány, korrupcióellenes iroda, párt gazdasági, adórendszer reformja, eddigi három, általános forgalmi, többgyermekes családok, gyermekek számától, népességfogyás mértékének, választások után, lengyel katonák, eutanázia legalizálásával, homoszexuálisok házasságával, könnyű drogok, tavalyi évben, homokosok felvonulását, parádét végül, magamutogató deviánsokat, saját neméhez, homoszexuálisok jogait, lengyel jogrendbe, röviden csak, szervezet állami, kormányzat szerepét, szociális juttatásokban, külföldi adósságokat, tranzakciós adót, külföldi befektetőkre, döntés tiéd&#8221, jelenlegi lengyel, szintén meglehetősen, baloldali gazdaságpolitikát, külföldiek földhöz, drogok legalizálását, homoszexuálisok házasságát, halálbüntetés visszaállítását, mindenki számára, katonákat Irakból, kommunista titkosrendőrség, lengyel szuverenitás, marginális szavazók, párt kifejezetten, ország EU-csatlakozását, második legjobb, rzeczypospolitej, korrupcióellenes, testvérpártjának, kormánykoalíciót, támogatottságban, posztkommunisták, megháromszorozta, miniszterelnököt, engedélyezésével, homoszexuálisok, titkosrendőrség, támogatottságát, törvényhozásban, visszaállítását, legalizálásával, elképzelésekkel, kormánykoalíció, izolacionalista, posztkommunista, nyilvánosságra, felállításának, jövedelemadóra, beállítottságú, adókedvezményt, ténykedéseiből, miniszterelnök, népességfogyás, mezőgazdaságot, értékrendjéhez, csatlakozásról, halálbüntetést, juttatásokban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.